arrow_upward
Terug naar overzicht

24 augustus 2020

PERSBERICHT: PAKHUYS gereed

Transformatie van historisch Pakhuis in Tilburg naar 29 luxe loftappartementen gereed

Tilburg – De 29 loftappartementen in het voormaling Pakhuis aan de Broekhovenseweg 130 in Tilburg zijn officieel geopend. Daarmee is de transformatie van het historisch Rijksmonument, dat van origine diende voor de wolindustrie, een feit. Na jaren leegstand en verpaupering heeft KRAGT, een ontwikkelbedrijf uit Eindhoven, het pand weer nieuw leven ingeblazen de historische details nog steeds aanwezig zijn, maar met de moderne voorzieningen van nu. 

KRAGT zag in het Pakhuis al snel een vergeten parel voor de stad Tilburg toen zij het aantroffen op het terrein aan de Broekhovenseweg. Het lag verstopt achter wat oude panden, stond leeg, was vuil maar had veel karakter en een solide structuur. Een goede basis voor het creatieve team van KRAGT. Maar wel met de nodige uitdagingen van een Rijksmonument. 

Voor het Pakhuis vond KRAGT de oplossing in de creatie van een centraal gelegen atrium. Dat maakte het mogelijk om 29 spraakmakende loftappartementen te realiseren. Hierdoor kreeg ook het aanwezige souterrain meer gebruikspotentie. De historische elementen en structuren bleven behouden. Dus mensen ervaren het historische karakter van het pand maar genieten van de luxe van een moderne inrichting. Daarnaast is bovenop het pand een royaal vlak met zonnepanelen aangebracht. 

Jeroen van Wezel, mede-eigenaar van KRAGT vertelt: “De modernisering zonder de karakteristiek waardevolle elementen onrecht aan te doen, dat was een uitdaging. Denk aan de bakstenen muren, betonnen liggers en houten trappen. Zo min mogelijk weghalen, alleen dat toevoegen wat nodig is om aan de behoeftes van nu te kunnen voldoen. Het resulteerde zelfs in een energielabel A, en dat voor een Rijksmonument.” 

Een rijke historie

Een rijke historie

Het voormalig Pakhuis voor wol is onderdeel van de rijke historie van de Tilburgse textielindustrie. Het werd gebouwd in 1919 als onderdeel van Ververij & Twenerij Broekhoven door de firma I. en C. Wouters naar ontwerp van de Tilburgse architect F.C. de Beer. De nazaten van de familie Wouters hebben de eerste steen van destijds aan KRAGT geschonken zodat deze weer zijn oorspronkelijke plek kon krijgen. 

Expert in monumentaal vastgoed

Expert in monumentaal vastgoed

KRAGT is inmiddels een bekende ontwikkelaar van monumentaal vastgoed. Het transformeerde Stadspoort, het oude postkantoor in Eindhoven, tot hippe woonstudio’s, creëerde startersappartementen in een kantoorvilla aan de Heuvelring in Tilburg en is bezig met de transformatie van een monumentaal gemeentehuis naar zorgappartementen in Schijndel.  

Kenmerkend aan de werkwijze van KRAGT is dat zij altijd de historische waarde en unieke elementen van een pand zoveel mogelijk behouden en met de combinatie van moderne toevoegingen een bijzondere woonomgeving creëren. Alex Hupkes, mede-eigenaar van KRAGT: “Het geeft ons een kick als het ons lukt om panden, die door de jaren heen hun waarde hebben verloren, opnieuw leven in te blazen door transformatie naar een plek waar mensen graag wonen of werken.”  

De transformatie van het Pakhuis in Tilburg werd mede gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.